Is er iets wat u boos maakt als het gaat om natuur/milieuvervuiling?
"Ik maak me vooral zorgen. Zorgen over de biodiversiteit die enorm achteruitgaat. Als je kijkt naar de stand van de insecten is die met 75% afgenomen in de afgelopen 70 jaar."

Wat is uw grootste irritatie wat betreft hoe andere mensen de bij zien?
"Ik merk het niet vaak maar kan begrijpen dat er soms onbegrip is. Als er heel veel bijen zijn. Ik denk dat de grootste irritatie is dat mensen bijen en wespen door elkaar halen. Wespen kunnen vervelend zijn aan het einde van de zomer. Wespen hebben te weinig voeding en gaan bij voedsel zitten. Bijen doet dit eigenlijk niet. Die zijn kieskeuriger in de nectar die ze nodig hebben. Er moet meer suiker in zitten. Als je bijen niet stoort storen ze jou ook niet."

Wat zouden wij als studenten kunnen doen? Met het studentenbudget en motivatie?
In deze week is het belangrijkste om te gaan stemmen. Ook is het belangrijk om bewuster te zijn van je omgeving. Je zou je kunnen aansluiten bij een natuurvereniging. En daar mee helpen om stukjes groener of meer divers te maken. Ik denk dat aandacht ook heel belangrijk is. En kleine dingen die je kan doen. Bijvoorbeeld het onkruid laten staan in je voortuin. Een beetje luiheid is helemaal niet verkeerd voor de biodiversiteit."

Vindt u het zorgwekkend dat er al zo veel Nederlandse soorten op uitsterven staan?
"Ja dat vind ik wel zorgwekkend. Ik vind ook dat we daar oog voor moeten hebben en wat voor moeten doen. En dan is de vraag, wat kun je er zelf aan doen? We kunnen grote plannen maken maar het is ook goed om er zelf over na te denken. Wat kan je er nou zelf aan doen? Laat het niet over aan de gemeente of het land. Mensen bewust maken dat de biodiversiteit zo ontzettend belangrijk is. Voor de insecten maar ook voor ons. Dat is leuk om daar te beginnen maar ook heel belangrijk."

Hoe helpen de imkers met educatie?
"Imkers gaan naar scholen voorlichting en lessen geven. Vorig jaar bestond de imker vereniging honderd jaar. En toen was er een expositie in een klein museum. En daar gingen imkers uitleg geven. Als er gevraagd wordt naar informatie dan geef ik dat graag. Een paar jaar geleden heb ik potjes honing aan de buurt uitgedeeld. Met wat info over de bijen. Zo hoop je dat met kleine stapjes iedereen bewuster wordt. In de bibliotheek wordt ook veel voorlichting gegeven."

Denkt u dat pesticiden in de agrarische sector ook invloed heeft?
"Ja zeker, en zeker op de insecten. Er zijn landelijke richtlijnen over hoeveel je mag gebruiken. Het gaat dan over de acute letale dosis. Er wordt vaak vergeten dat er zich ook stapeling bevindt. Als een insect een heel klein beetje krijgt en op de volgende bloem zit ook een beetje, dan krijg je een stapeling. Dat insect wordt weer opgegeten door een vogel. Dus zo komt dat in de hele voedselketen. Insecten spelen een hele belangrijke rol in de voedselketen ze staan namelijk helemaal vooraan. Dus dat stapelt zich op in de volgende plek in de voedselketen."
Denkt u dat bijen/insecten vervangen kunnen worden? Door bijv. robots.
"Dat vind ik een hele moeilijke vraag. Ik denk dat dat jammer zou zijn. Als het vervangen wordt. Volgens mij wordt er wel onderzoek naar gedaan, volgens mij in China. Om te kijken of er een andere manier van bestuiving is. Ik denk dat insecten wel een cruciale rol blijven spelen in de bestuiving."​​​​​​​

Hier nog wat advies van onze experts!

Cees van Leuven, Carlijn Laauwen

You may also like

Back to Top